Wyniki wyszukiwania dla: Przepisy na ciasta i desery (627)

Pralinki pistacjowe

Składniki: 100 g białej czekolady, 100 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej), 50 g mielonych orzechów pistacjowych + do obtoczenia, 1 łyżeczka soku z cytryny, skórka otarta z połowy cytryny, 1 łyżeczka likieru migdałowego

Ciasto Cassata

Składniki: 5 jajek, 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 10 łyżek drobnego cukru do wypieków, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 80 dag sera ricotta, 280 g cukru, miąższ z 1/2 laski wanilii, 2 łyżki drobno pokrojonej gorzkiej czekolady, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki orzechów pistacjowych, 2 łyżki moreli, otarta skórka z pomarańczy, 400 ml śmietanki 30%, 1 i 1/2 łyżki cukru pudru, 2 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy), 16 łyżek białego rumu

Florentynki pomarańczowe

Składniki: 200 g mielonych migdałów, 50 g orzechów laskowych, 100 g cukru brązowego, 80 g masła, 60 g miodu, 100 g suszonych owoców (morele. rodzynki. żurawina ), sok i skórka otarta z małej pomarańczy

Sernik kapitański

Składniki: 50 g masła, 180 g herbatników kakaowych, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 75 dag twarogu mielonego ( może być dobrej jakości wiaderkowy ), 2/3 szklanki drobnego cukru, 4 jajka, 200 ml śmietanki 30%, budyń śmietankowy ( proszek ), 2/3 szklanki likieru Advokat, 100 g czekolady śmietankowo-kawowej ( polecam z Lidla jest niedroga ), 125 g serka mascarpone, 125 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru

Ciasto "Wiśniowa panienka"

Składniki: 150 g suchego maku, 100 g wiórków kokosowych, 100 g drobnego cukru, 100 g mielonych migdałów bez skórki ( można kupić już mielone ), 8 białek, 4 żółtka ( pozostałe zużyjemy do masy ), 4 żółtka, 2 szklanki mleka, 1 budyń waniliowy ( bez cukru ), 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki wiśniówki, 250 g miękkiego masła, 450 g wiśni mrożonych, 4 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2.5 łyżeczki żelatyny, 100 g białej czekolady, 200 g śmietanki 30%, 1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody. 25 ml soku z cytryny )

Bułeczki orzechowe

Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej ( typ 750 ale typ 650 też może być ), 15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych, 2 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 60 g roztopionego masła, 1 jajko, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru brązowego, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka rumu, 1 łyżka soku z cytryny